Jonas Classon

Om fotografen

Jonas Classon från Kumla är naturfotografen som ständigt testar sina vingar i jakten på nya bilder. Genom nytänkande fotoprojekt överraskar han sin publik med den ena spektakulära bilden efter den andra. Huvudmotiven är fåglar.

Inspirationen

Det var under en omfattande sjukdomsperiod i ungdomen som Jonas fann ro och återhämtning i naturen. Genom kameralinsen öppnade sig en ny värld för Jonas och han beslutade sig snart för att fotografin var rätt väg att gå. Den energi som naturen gav honom när livet var som tyngst har format hans sätt att se på sina motiv – vilket tydligt framgår i hans unika bildspråk. 

Drivkraften

Jonas målsättning är att genom sina bilder sprida naturintresset vidare genom bland annat bildföredrag och utställningar. De senaste tre åren har han haft en utställningshall för sina bilder i Marieberg Galleria utanför Örebro, som med sina drygt 4 miljoner besökare per år räknas som ett av Sveriges största köpcentrum.

Föreläsningar

I Classons föreläsningar bjuds man på en djupdykning i olika fotoprojekt. Här berättar han steg för steg om hur en bildidé kan bli förverkligad. Det blir spännande möten med fåglar från när och fjärran – i både vått och torrt. Vill ni som organisation eller förening boka en föreläsning med Jonas, tveka inte att ta kontakt.

Utställningar

Separata utställningar: Naturliga ögonblick, Kumla bibliotek. Bland knott och ljusluckor, Hardemo kyrka. Gryning i skymningsriket, Marieberg Galleria. Fåglar i vått och torrt, Marieberg Galleria m.fl.
Samlingsutställningar: Konstslingan, Kumla utställningshall och Konstfrämjandet Örebro. Fotograferna, Krämaren i Örebro. Norra Vätterns Konstrunda i Motala och Askersund. Hasselfors naturfoto och filmfestival m.fl.

Utmärkelser

Jonas har belönats flitigt för sin kreativitet inom fotografin. Bland annat tilldelades han som yngsta person någonsin Kumla kommuns kulturpris 2017. Han hamnade på en delad fjärdeplats i kategorin Årets kreativa naturbild vid Nordic Nature Photo Contest 2017 och vann Årets Ungdomspris vid Örebrogalan 2018.